Kanseri Önlemenin 11 Yolu
“Kansere Karşı Avrupa Birliği Uygulaması”nın özünü şu görüş oluşturmaktadır: “Daha sağlıklı bir yaşam biçiminin benimsenmesi ile genel sağlık iyileştirebilir ve bazı kanserlerden korunulabilir”.
- Sigara içmeyin; içiyorsanız bırakın. Eğer bırakamıyorsanız, sigara içmeyenlerin yanında içmeyin.
- Şişmanlıktan kaçının.
- Her gün biraz canlı egzersiz yapın.
- Günlük meyva-sebze alımınızı ve bunların çeşitlerini artırın; günde en az 5 öğün yiyin. Hayvansal yağ alımınızı kısıtlayın.
- Bira, şarap veya diğer alkollü içkileri içiyorsanız; erkekseniz günde en çok 2, kadınsanız günde en çok 1 ölçü için. (Ölçü, bira için şişe, şarap için bardak, sert içkiler için kadehtir).
- Güneşe uzun süre maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Çocukları ve genç erişkinleri korumak özellikle önemlidir. Güneşte kolayca yanabilenler için ömür boyunca aktif koruyucu önlemler alınmalıdır.
- Bilinen kanser yapıcı maddelere maruz kalmayı önlemek amacıyla katı kurallar uygulayın. Kanser oluşturan maddeler hakkındaki tüm sağlık ve güvenlik talimatlarına uyun. Ulusal radyasyon güvenliği kurumlarının (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) önerilerine uyun.
- Yirmibeş yaş ve üzeri kadınlar servikal taramalara katılmalıdırlar. Bu katılım, “Servikal Taramada Kalite Güvencesi için Avrupa Protokolü”ne uygun kalite kontrol işlemleri olan programlar dahilinde olmalıdır.
- Elli yaş ve üzeri kadınlar meme taramalarına katılmalıdırlar. Bu katılım, “Mammografi Taramasında Kalite Güvencesi için Avrupa Protokolü”ne uygun kalite kontrol işlemleri bulunan programlar dahilinde olmalıdır.
- Elli yaş ve üzeri kadınlar ve erkekler kalın bağırsak ve rektum taramalarına katılmalıdırlar. Bu katılım, kalite kontrol işlemleri içeren programlar dahilinde olmalıdır.
- Hepatit B virüsü enfeksiyonuna karşı aşılama programlarına katılın.
Belgenin aslına buradan ulaşılabilirsiniz.